News

Garage and Home Office gains planning and conservation approval in Stratford-upon-Avon

The extension is well designed and proportioned to reflect the basic symmetry and vernacular of the house whilst also being at a scale to be useful, without being overly large.

Two beautifully designed bespoke houses in Welford-on-Avon

Two beautifully designed bespoke houses by MRT Architects, and now it’s time for our clients to move on to pastures new!

Several years ago we were engaged by aspirational owners for a replacement dwelling in a large garden, within an orchard in the Conservation Area of Welford-on-Avon. It was built, and then we obtained planning permission to build a further house in the grounds, and they moved in!

Both houses are now sold and a new project beckons from further afield.

The house design is a vernacular composition of gables with stone and rendered facades, along with interesting glazing, all nicely articulated to fit comfortably on the plot surrounded by apple trees. Inside there is a galleried hall and an open plan kitchen, dining and family room vaulted to the underside of the glazed roof.

It has been a great project for MRT to design two individual houses for the same client and builder. Most enjoyable!

Stunning Cotswold Farmhouse

In the early seventies an entrepreneur developer bought a small farm on the edge of a hill, with amazing views down and across a stone-built village and out into rolling Cotswolds countryside. There was a bungalow, a small brick farmhouse and a stone barn with some stables. Our client shared the land with a friend and set MRT Architects the task to build two new separate houses on distinct parts of the land. The Cotswolds Area of Outstanding Natural Beauty sets significant constraints which required a very considered design approach, both with planning officers and the local Parish Council.

South Hills Farm was the inspiration for the replacement farmhouse, creating a new imposing Cotswold stone but subtly designed house expressly in the Cotswold style. The house looks above ground to be two storey, but above are two bedroom suites in an expansive attic served by a stairway under a lightwell. Below is a substantial basement which adjoins a new single storey extension which stretches, submerged below ground out to the adjacent stone barn. In this link is an amazing swimming pool with bifold doors overlooking a courtyard and outdoor kitchen which progresses up to a contemporary garden with those views! There is a surprise too as a spiral staircase pops up into the old barn, which has been completely transformed incorporating many architectural historical features into a self-contained annex, with kitchen dining, two storey sitting room and two bedroom suites.

Both the barn and the Cotswold farmhouse have oak and glass timber framed sunroom living spaces, which jut forward onto the edge of the escarpment with that panoramic vista. The house itself has a deep plan, cleverly disguised by multi gables at the rear which allow for a galleried atrium hall, open to above and below, with a crafted curved staircase. In addition to a formal dining room and sitting room, there are kitchens and family rooms. Downstairs is a cinema and wine room with a gym in the basement linked to the pool via a glazed screen and door for a visual connection. Upstairs there are bedrooms, ensuite bathrooms, a study and a laundry room.

This was a really interesting project which pushed the constraints of the protected landscape to the limit of acceptability with a carefully considered planning strategy and excellent presentation of the creative ideas.

The new house fits very comfortably into its surroundings, blending seamlessly with the outstanding natural beauty of the Cotswolds.

Agricultural barn in Snitterfield gains Class Q Approval

Taking advantage of the Class Q agricultural permitted development order we have managed to gain approval for a change of use from agricultural to residential.

This redundant agricultural building has approval to be converted into 4 dwellings, encapsulated within the original building footprint. Careful consideration has been given to materials to ensure the original agricultural aesthetic is maintained, whilst blending some modern refinements intended to make this redundant agricultural shell a pleasurable place to call home!

A blooming addition to this Cotswold Co-op Store

The newly planted shrubs and flowers at the Co-op store near Cheltenham have fared well despite the winter snow and frost and all are just beginning to embrace this lovely Cotswold setting.

MRT were involved with the retail store fa├žade for the whole development including detailed design of all the paving, terraces, carpark and planting beds. We selected and prepared schedules of individual species in zones around the buildings following a theme of pinks and purples. All evergreen, fragrant and with seasonal interest and as robust as possible. Its looking good and smells good too!